Home |  Onderhoud |  Onderhoud | 

Onderhoud van een waterbed

Conditioner voor waterbedden

conditionerOmdat het leidingwater niet overal van optimale kwaliteit is en om algengroei tegen te gaan en het water fris te houden, voegt u elk half jaar een flesje conditioner toe. (Een kleine fles is goed voor halfjaarlijkse toevoeging, het grotere formaat kan 1x per jaar worden toegepast). De matras helemaal leeg laten lopen en opnieuw vullen is niet nodig. Verder dient het waterbed af en toe ontlucht te worden (u hoort zelf wel wanneer). Aangeraden wordt om de matras minstens vier keer per jaar goed schoon te maken en met een speciale cleaner te behandelen. Zorg voor een goede vochtregulerende onderdeken (tijk) om het transpiratievocht op te vangen. De watermatras van vinyl kan dit vocht namelijk niet opnemen en is daarom erg hygiënisch.  Wel noodzakelijk is het, net zoals bij traditionele matrassen, om uw matras dagelijks goed te luchten. 

Het is aangeraden de gebruiksrichtlijnen te volgen.  Als u dat doet, hoeft u het water in principe nooit te vervangen. Het is belangrijk om steeds hetzelfde merk conditioner te gebruiken omdat sommige producten niet verenigbaar zijn. Het gebruik van verschillende soorten of het te laat bijvoegen van de conditioner kan geurvoming doen ontstaan. Het water vervangen is dan soms aangewezen.

Vinylreiniger

matras reinigenDe buitenkant van de watercontainer wordt onderhouden door af en toe vinylreiniger op de matras te verstuiven en met een droge doek af te wrijven.(In de vaktaal wordt vinylreiniger ook wel vinylcleaner genoemd.)  Door dit te doen bevorderd u de levensduur van de watermatras, omdat u op die manier de resten van transpiratievocht verwijdert. Bij een watermatras die lange tijd niet gereinigd is,  ziet men zoutkorrels die achterblijven na het verdampen van het transpiratievocht. Bij een traditionele matras zijn deze korrels ook aanwezig, maar men ziet ze minder gemakkelijk.

LET OP!  Het is niet aan te raden de watermatras te reinigen met gewone zepen of huishoudelijke reinigingsmiddelen.


waterniveau

Bij het toevoegen van conditioner of het reinigen van de matras controleer je ook het waterniveau. Het waterniveau is het belangrijkste aspect van een waterbed (watermatras). Het gewicht van het bovenlichaam is twee keer zo hoog dan het gewicht van de benen, waardoor het water naar het voeteinde van het bed wordt verplaatst. Hierdoor komen de benen een beetje hoger te liggen.


Geneesheren adviseren om te slapen met een kussen onder de benen om deze hoger te positioneren, waardoor spataders (aderspat) vermeden worden. Zo wordt ook de bloedtoevoer naar het bovenlichaam, het hart en de hersenen verhoogd. Een waterbed doet dit vanzelf, tenminste wanneer het correct gevuld is. Het geeft dan ook de beste ondersteuning voor de rug.


Water (H2O) bestaat uit waterstof en zuurstof. De verwarming van het water zal het gedeeltelijk verdampen en deze waterdamp zal langzaam door de matraswand dringen. Door deze verdamping zal het watervolume van uw watermatras langzaam verkleinen. Het is daarom zeer belangrijk om elk jaar 20 tot 25 liter water aan een watermatras toe te voegen .

Door dit de doen blijft de watermatras ook vrij van plooien ene kreuken.

 

Plooien veroorzaken barsten, barsten veroorzaken lekken.

 

Een slecht gevulde waterkern kan ook het slaapcomfort beïnvloeden.

Het bekken, het zwaarste deel van uw lichaam, zinkt dieper in de matras, waardoor de rugspieren opgerekt worden. De kans bestaat dat u met pijn in de rug wakker wordt.

 

Het watervolume in uw watermatras op peil houden is het belangrijkste deel van het onderhoud van de matras.

Te weinig gevulde matrassen kunnen kunnen en verhoogde druk op het verwarmingselement tot gevolg hebben, waardoor het kan oververhitten. Oververhitting kan de PVC folie van uw watermatras, daar waar hij het verwarmingselement raakt,  beschadigen.

 

Om het juiste waterniveau in een watermatras te bepalen kan je een borstelsteel over een hoek van je schuimrand leggen. Bij het vullen (bijvullen) van de matras let je op de borstelsteel. Op het moment dat de steel zich opheft van de schuimrand stop je met bijvullen. Je hebt de juiste waterhoogte bereikt, namelijk net de hoogte van de schuimrand . Dit is misschien niet de meest elegante methode, maar wel een eenvoudige manier om de juiste waterhoogte te bepalen, en zo je slaapcomfort en de levensduur van je matras te verbeteren.

Tijk / cover

De tijk/cover die bij uw 4D-Comfort matras hoort kunt u in principe gewoon reinigen in de wasmachine.
Let hierbij op de wasvoorschriften.
Alhoewel sommige types tijk/cover hiervoor geschikt zijn, is koken (95°) met de moderne wasmiddelen zeker niet meer nodig. Wassen op een lagere temperatuur is even goed en spaart bovendien het milieu.
Het wassen van de grotere maten tijk/cover kan in een gewone wasmachine (5 kg) een probleem zijn. Daarom kiezen de meeste waterbedslapers in dat geval een tijk/cover in 2 delen met een middenrits. Indien u dit niet wenst kan u meestal wel in een wassalon terecht.